https://www.youtube.com/watch?v=okME7fs1FYE

cheeksokka-normal.jpg

Vaikka minulla onkin hyvin erilaiset tavoitteet elämässä kuin ylläolevassa videossa räppäävällä henkilöllä,

jostain syystä useat hänen kappaleidensa sanoituksista inspiroivat minua jatkamaan omalla matkallani.

Tee niinku mä, ota mallia!

Kuka muu muka, kuka muu muka? 

Jippi kay jei!

Mä oon liekeissä, pannaan meneen.

Minun tavoitteenani on päästä vaikuttamaan ympäristön ja sitä kautta ihmisten hyvinvointiin. Haluan asemaan, jossa pääsen vaikuttamaan mahdollisimman paljon. En ole vielä varma, mikä tämä tapa on. Olen pohtinut sitä paljon. Välitavoitteena on päädä tutkijaksi. Tutkijana voin olla mukana keksimässä ratkaisuja ja lisäksi kerätä lisää tietoa. 

* * *

Kun asioista kuitenkin on ottanut enemmän selvää, on minulle valjennut kuinka suuria vastustajat ovat. Suuryritykset muun muassa. Toimijat, jotka hyötyvät nykytilanteesta. Tuntuu, että aimo annos optimisia ja idealismia on kannatellut minua eteenpäin tähän asti. Harjoittelun aikana aloin ymmärtää, kuinka vaikea tämä "kamppailu" on. Vastavoimia on ja paljon. Ratkaisut eivät ole yksinkertaisia. Toisaalta olen ymmärtänyt myös suuryritysten ja teollisuuden näkökulman asioihin, asiat eivät ole enää niin mustavalkoisia. Emme voi esimerkiksi Euroopassa ajaa yksipuolisesti kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa - riskinä on aidosti se, että yritykset menevät väljemmän säätelyn maihin, mikä lopulta voikin johtaa päästöjen kasvuun globaalisti. Pitääkin ajatella myös taloudellisia tekijöitä. 

jm12_be_the_change_you_wish_to_see_mahat

Toisaalta huomatessani, kuinka suuria toimijoita "pelissä" on mukana ja kuinka minulla ei ole osaa eikä arpaa nykyisen tilanteen syntymiseen aloin ymmärtää, ehkä olin kasannut itselleni turhan paljon henkistä vastuuta nykyisestä tilanteesta. "Be the change you wish to see in the world", "There is no passangers in spaceship Earth. We all are crew". Nämä sanonnat pakottivat minua jatkamaan. Toisaalta myös erään pitkän linjan ympäristövaikuttajan kommentti "et voi oikeuttaa sitä, että et toimi sillä, ettei sinulla mukamas ole valtaa vaikuttaa, koska tiedät hyvin, ettei se ole totta". Olen hyvin tunnollinen ihminen. Nämä sanonnat vaikuttivat toimintaani pitkäaikaisesti. 

Unohdin kuitenkin hetkeksi nuo sanonnat ja aloin ajatella, miksi minä olisin sen enempää vastuussa maailman ongelmista kuin kukaan muukaan. Siksi voisinkin ottaa rennommin ja keskittyä omaan elämääni. Mutta olen ymmärtänyt, että olen tällä hetkellä kriittisessä kohdassa. Jatkanko eteenpäin ja saavutan jotain suurta vai lyönkö hanskat tiskiin? Onko aika sanoa, että "pahoittelut, mutten usko siihen, että minulla on mahdollisuutta edistää muutosta. Siksipä hakeuduin vain töihin,jotka takaavat leivän pöytään suuremmalla varmuudella". 

Mutta kun luen uutisia, josta kerrotaan ilmastonmuutoksen edistymisestä, en voi vain katsoa sivuun ja antaa sen vain tulla, yrittämättä tehdä mitään. Siispä aion jatkaa tällä tiellä. Katsotaan, mihin se minut johtaa. 

* * *