zombie-shopping-291x300.jpg

Luin Helsingin Sanomien NYT-liitteestä, jutun joka oli otsikoitu näin "kauppakeskuksissa ihminen muuttuu shoppailevaksi zombiksi - onko näin". Kyseissä jutussa ei syyllistetty ihmisiä, jotka tykkäävät shoppailla, vaan ostoskeskuksien luojia, jotka aiheuttavat shoppailumaniaa. Joissain aiemmissa kirjoituksissa joita olen lukenut on ollut enemmän avoimen shoppailukriittinen näkökulma. Ajattelin nyt kuitenkin kirjoittaa aiheesta toisesta näkökulmasta - siitä, miksi shoppailu ei mielestäni ole niin paha asia.

Ymmärrän kyllä, että joillekin shoppailu on todellinen ongelma. Jotkut ihmiset ostavat tavaroita yli varojensa ja joutuvat taloudellisiin ongelmiin. Suuremmalle osalle shoppailu ei kuitenkaan aiheuta tällaista harmia.

Minusta shoppaileminen on jostain syystä oikein mukavaa ajanvietettä, voisi suorastaan pitää harrastuksena. Kiertelen mielelläni kauppoja, vertailen erilaisia vaatteita ja koruja, pohdiskelen kotonakin, minkälaisia uusia ihania asioita haluaisin ostaa ja olen tehnyt joitain haavekollaaseita tyylistä, minkä haluaisin. Haaveilen ajattomasta tyylistä ja kestävistä vaatteista. Minua ärsyttää, jos ostan vaatteen ja se menee äkkiä huonoksi, oli sitten kyse halvasta paidasta. Mieluummin maksan hieman enemmän laadusta, se on ympäristöystävällisempääkin.

Ymmärrän kyllä myös sen, että kaikki eivät ole samanlaisia shoppailijoita kuin itse olen. Varsinkin itseäni nuoremmat tytöt haksahtavat kummallisimpiin muotivillityksiin, vaatteisiin ja asusteisiin, joita voi pitää vain vähän aikaa päällä, ilman että ne alkavat näyttää oudoilta. En kuitenkaan lähtisi tässäkään kohtaa liikaa syyllistämään yksilöä. Se, että H&M:n ja Gina Tricotin halvat vaatteet tuntuvat houkuttelevilta johtuu nuoria ympäröivästä kulttuurista ja markkinamiehien onnistumisesta. Tosin näiden liikkeiden eduksi on sanottava se, että myös näistä liikkeistä voi löytää kestäviä vaatteita ja koruja, kunhan niistä vain huolehtii ja katsoo ostosvaiheessa, tuntuuko vaate hyvälaatuiselta. 

Vaikka omiin arvoihini ei sovikaan se, että ostaisin huonolaatuisia vaatteita, en kuitenkaan lähde tuomitsemaan niitä, jotka näin tekevät. Kuitenkin voin eläytyä siihen samanlaiseen shoppailuintoon, mikä yhdistää minua ja muita - tässä maailmassa, jossa usein tapahtuu ikäviä asioita shoppailu tuo mukavaa pakoa arjesta, ihanaa kauniiden esineiden ihastelua. Pakko ei ole mitään ostaa, ihastelu tuottaa mielihyvää ja varsinkin siinä vaiheessa tuntuu ihanalta, kun on löytänyt täydellisen vaatekappaleen, laukun tai asusteen, josta on pitkään haaveillut. Vaatteet ovat minusta tapa ilmaista itseään, se on eräänlainen taiteenmuoto. Ja taiteen harrastamisen on sanottu lisäävän ihmisen hyvinvointia!

Toisaalta sanotaan, että ostoksesta syntyvä ilo kestää vain hetken. Minulle onnistuneet ostokset tuovat iloa myöhemminkin, on ihanaa ihastella omaa vaatekaappiaan, kun on saanut sinne kerättyä useita omaa silmää miellyttäviä vaatekappaleita. Toisaalta onnen tunnetta tulee hakea mielestäni myös muista asioista kuin vain ostosten tekemisestä - kuten vaikkapa muiden ihmisten seurasta ja harrastuksista.

Shoppailu on ihana harrastus muiden asioiden joukossa, kun pitäytyy siinäkin kohtuudessa ja ei ostele tavaroita yli varojensa. :-) 

563491_421356251286344_1103905782_n_larg