Täällä istuu yksi tyytyväinen yleveron maksaja.

Yle tarjoaa mielenkiintoisia ajankohtaisia viihdeohjelmia, mutta tarjonta ei jää siihen - myös viihdepuolella ylellä on tarjottavaa. Olen alkanut katsoa televisiosarjaa nimeltä Tellus. Se kertoo ekoanarkisteista. Ohjelma ei tunnu aivan realistiselta, mutta silti siinä on monia hyviä puolia - näyttelijät ovat hyviä, juoni mielenkiintoinen ja täysin ennalta-arvaamaton. Sarja sisältää mielenkiintoista pohdintaa ympäristöasioihin vaikuttamisesta ja vaikuttamatta jättämiseltä. 

Erityisesti mieleen jäi perheen äidin pohdinta vastuusta. "Minulla on lapsi ja perhe ja työt... Minusta ympäristöasioiden hoitaminen on poliitikkojen asia, en minä ehdi työpäivän jälkeen keskittymään siihen asiaan." Itsekin olen alkanut olla enemmän sitä mieltä, että tietysti yksittäisten ihmisten on hyvä jollain tavalla vaikuttaa, mutta ei niin, että se vaikeuttaisi elämää kohtuuttomasti.

Esimerkiksi lajittelu ei vie paljon aikaa, sähkösopimuksen siirtäminen uusiutuville tuotettuun ekosähköön ei tule kalliimmaksi ja muutos on helppoa tehdä (esim. Vaihda virtaa-verkoston sivuilta löytyy linkkejä ekosähköä tuottaviin yrityksiin, itse olen paremman puutteessa tarttunut kauppakeskuksessa Fortumin myyjän tarjoukseen, joka on kaupitellut sähkösopimusta, jossa tuen 100% uusiutuvaa vesisähköä. Toki jos ei halua kannattaa yritystä joka on mukana ydinvoimabisneksessä, kannattaa katsella muita ekosähköyrityksiä).Lisäksi pyörää tai linja-autoa on monissa tapauksissa helpompaa käyttää kuin yksityisautoa.

Ympäristömyönteisesti ajattelevan politiikon puolesta äänestäminen ei myöskään vie paljoa aikaa, mutta sillä kannattaa puolueen sisällä dynamiikan muuttumista siten, että ympäristömyönteiset äänet voimistuvat. Ainoa anti-ympäristöpuolue ovat mielestäni perussuomalaiset, jotka ajavat muun muassa autoveron poistamista, eivätkä ajattele, että ilmastonmuutos on sellainen asia, jolle pitää jotain tehdä tai sitten ehdottavat jotain malleja, jotka ovat epätodennäköisiä vaihtoehtoja toteutettaviksi. Muilla puolueilla ympäristöasiat kuuluvat puolueen agendalistalle ja olen viime vuosina ollut yllättynyt, miten hyviä ehdotuksia muun muassa kristillisdemokraateilla ja keskustallakin on ollut, tosin jälkimmäisen ei pitäisi tulla yllätyksenä, onhan keskustalla loppujen lopuksi pitkät juuret ympäristömyönteisyydessä alkiolaisuuden kautta. Tämän kohdan pointti siis: on mielestäni okei äänestää myös muita kuin vihreitä, jos haluaa äänestää ympäristömyönteistä ehdokasta. 

Sarjassa tuntuu kummalta, että ympäristön tilasta huolestunut porukka on lähtenyt ekoanarkismin tielle, enkä ymmärrä, mitä toiminnalla oikein ajatellaan voivan saavuttaa. Silti sitä on mielenkiintoista seurata. Suomalaisista sarjoista on vain tullut seurattua salkkareita, joten upeaa nähdä, että Suomessa osataan tehdä näin laadukaskin tv-sarja! 

41359008_964_tellus.jpg