Kirjoituksia vauva.fi palstalta:

"VIERAILIJA 4.12.2010 klo 21:57 2/26

Samaa olen ihmetellyt!

On ihan uskomatonta, miten jotkut ihmiset reagoivat kun joku ei juo alkoholia. Alkaa hirveä tivaaminen ja jopa painostaminen ja juomatonta kohdellaan kuin jotain soluttautujaa, joka on tullut normaalien ihmisten joukkoon jeesustelemaan ja kyttäämään toisten juomista. Ja tosiaan joku syy on aina oltava, pelkkä kohtelias "ei kiitos" ei riitä alkuunkaan. Käsittämätöntä!"

 

Suomessa

on vaan muutama hyväksytty syy juomattomuuteen: 
-alaikäisyys 
-raskaus/imetys 
-alkoholismitausta 
-autoilu 

Mikään muu ei kelpaa.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Aloin pohtia tätä asiaa taas pitkästä aikaa. Viimeisimmässä Trendi-lehdessä kirjoitettiin myös muistaakseni aiheesta. Miksi omaa juomattomuuttaan pitää oikeasti selitellä? Mitä vastata ihmisten tyrkytykseen?
 
Minä olen terveydestäni välittävä ihminen. En haluaisi juoda sisuskalujani ja ihoani huonoksi. Tuntuu kuitenkin, että minulle toisinaan tuputetaan alkoholia, eikä "ei kiitos riitä". Tuntuu, että olen kauhea ilonpilaaja, kun en osallistu juominkeihin täysimittaisesti. Usein sitten saatankin sortua paineen alla ja kadun asiaa seuraavana päivänä, kun alkaa närästää ja mieli on maassa.
 
Rehellisesti sanottuna minulla on nytkin sellainen tilanne. En juonut eilen runsaasti, mutta sen verran, että alkoi ikävästi närästää ja mieli on hieman normaalia alavireisempi. Usein olen vain pyrkinyt unohtamaan tällaiset tilanteet ja pyrkinyt vain jatkamaan eteenpäin, mutta nyt tuntuu, että minun tulisi hieman pohtia, että miten minun tulisi toimia seuraavalla kerralla, etten taas tulisi mokanneeksi tällä tavalla. Jos virheistään ei pyri oppimaan, tulee toistaneeksi ne useaan kertaan.
 
Näen tässä kohti virheenäni sen, että en osannut kieltäytyä jämäkästi alkoholista. Minun pitäisi ennen iltaa päättää, mikä minun kantani asiaan on - haluanko ottaa alkoholia ja jos haluan, niin minkä verran. Eikä yhtään antaa sellaista kuvaa, että asia on sellainen, mitä en ole vielä päättänyt, koska se herättää muissa halun tuputtaa. 
 
Olen tehnyt töitä puhelinmyyjänä jonkin aikaa ja työssäni opin, miten ihmisiin vaikutetaan. Ihmiseen voi paremmin vaikuttaa, jos tämä antaa syitä sille, ettei tee ostosta minulta kuin jos tämä vaikenee kuin muuri ja vain kieltäytyy jämäkästi. Jos ihminen alkaa antamaan perusteluja, tulee puhelinmyyjän tarttua niihin ja antaa vastaperusteluja. Sen takia on parempi sanoa jämäkästi ei, eikä antaa perusteluja.
 
Ylipäänsä kuitenkin mietityttää, mikä meidän kulttuurissamme on? Minkä vuoksi on normi, että ihmiset juovat niin reippaasti ja juomattomuus on asia, jota täytyy selitellä? Olen viettänyt aikaa myös ulkomailla, jossa omaa juomattomuuttaan ei ole tarvinnut selitellä. Ihmisiä ei yksinkertaisesti ole kiinnostanut se, kuinka paljon juon vaan minun seurani. Ryhmässä oli mukana myös ihmisiä, jotka eivät juoneet lainkaan, eikä ainakaan kukaan maininnut sen olevan ongelma. Toivoisin välillä tällaisen ajattelutavan rantautumista Suomeen.