womanopen.jpg

Mieleeni on noussut ajatus, joka pyörii hyrrän lailla päässäni - seksismi.

Mitkä kaikki asiat voidaan luokitella seksismiksi? Onko seksismi aina paha asia? Pitäisikö minunkin pohtia sitä, käyttäydynkö seksististisesti?

Selitänpä ensin oman ajatteluni perusteita. Kannatan miesten ja naisten välistä tasa-arvoa. En halua käyttää itsestäni nimitystä "feministi", koska se on niin arvolatautunut ilmaus. Pidän herrasmiesmäisyydestä. Pidän eteenkin siitä, että oma mieheni on minua kohtaan herrasmies. Minua ei haittaa, että minusta ja muista naisista käytetään monikkoa "tytöt" tai "naiset". Työ-ja opiskelumaailmassa naisia ja miehiä tulee kuitenkin mielestäni kohdella tasa-arvoisesti, kumpaakaan sukupuolta väheksymättä.

Kuitenkin olen törmännyt ajattelutapaan, jonka mukaan tasa-arvon kannattaja vastustaa seksismiä sen kaikissa muodoissa. Mikä onkin ihan järkeenkäyvä ajatus. 

sexism-banner1.png

Kun kirjoittaa googlen kuvahakuun "seksismi" tällainen kuva tulee ensimmäisten joukossa. Olenko ihan kauhea ja vanhanaikainen ihminen, kun pidän jostain seksismin piirteistä, kuten miesten herrasmiesmäisyydestä? Hmm. On selvää, että tukemalla ja kannattamalla miesten herrasmiesmäistä käytöstä ja palkitsemalla sitä hymyllä pidän yllä seksististä yhteiskuntaa. Siinä mielessä voi ajatella, että on väärin kannattaa seksismiä, edes vähänkään.

Olen alkanut suhtautua yhteiskunnan muuttamiseen melko kyynisesti. Niin suhtaudun siihenkin, että saisin jollain tavalla omalla käytökselläni kitkettyä seksismiä yhteiskunnastamme. Siksi en näe sitä tarpeellisena, että ryhtyisin tasa-arvon ritariksi, joka pyrkii ajamaan seksismiä alas kaikissa sen muodoissa. Siispä tulen jatkossakin olemaan mielissäni herrasmiesmäisestä käytöksestä. 

Onko tässäkin asiassa hyvä pitää kohtuu kaikessa? Onko tässäkin asiassa hyvä, että kitkee pahimmat seksistiset ylilyönnit pois ja käyttäytyy kutakuinkin epäseksistisesti? Näyttää siltä, että kultainen keskitie on jälleen paras tie, muutoin saa olla repimässä hiuksiaan tämän tästäkin. Koko nyky-yhteiskunta alkaa näyttää kovin kamalalta paikalta, jos sitä katsoo oikein tarkkaan.