Viime viikkoina olen tajunnut, millaisen ajatushäiriön ohjaamana olen toiminut viime vuosien ajan.

Ensimmäisenä opiskeluvuotena eräs silloinen kaverini antoi ymmärtää, että olen jossain määrin huonompi tai altavastaajan asemassa, koska vanhempani eivät ole korkeasti kouluttautuneita. Näiden kommenttien jälkeen minulle tuli sellainen olo, että "minäpä näytän sinulle vielä". Paiskin vuosia hommia, olin paljon järjestöissä mukana ja opiskelin myös ahkerasti.

Nyt aloin miettiä, miksi minun pitää kenellekään todistella yhtään mitään? Miksi ylipäänsä olin antanut jonkin noin typerän kommentin vaikuttaa itseeni niin voimakkaasti?

phill.png

Katsoin youtubessa aivan mainion pätkän, jossa puhuu Dr.Phil. 

Hänen mukaansa ihmisen on hyvä määritellä itselleen, kuka on. Miksi tekee niitä asioita, mitä tekee. 

Jos ihmisellä itsellään ei ole selkää näkemystä siitä, kuka tämä on, voi joku tällöin tulla kertomaan sinulle, kuka olet. 

Tai minun tapauksessani, joku voi tulla tällöin kertomaan, mikä merkitys vanhempien koulutuksella on. 

En ollut yhtään pohtinut aiemmin, mikä merkitys tällä asialla on. En ollut yhtään miettinyt, että joku voisi pitää heitä jotenkin alempiarvoisempana ja sitä kautta minua altavastaavana. Tällainen ajattelutapahan on aivan älytön. Ihminen on niin paljon enemmän kuin tämän tutkintopaperi. Miksi annoin tämän "kaverin" määritellä vanhempieni arvon uudelleen? Kun mietin asiaa, alkaa minua ärsyttää suunnattomasti. "Kaverini" osoitti kommentillaan, että minussa oli osa-alue, jossa minulla ei ollut selvät sävelet sen suhteen, mitä ajattelen. 

Monen asian suhteen minulla on selvät sävelet.

Esimerkiksi ulkonäköni suhteen. Tiedän, että olen normaalin näköinen. En erityisen kaunis, en erityisen ruma. Joinain päivinä saatan näyttää kauniiltakin, mutta useimmiten normaalilta. Ehkä ruumiinrakenteeni on tavallista poikkeava. Jos joku tulee minulle sanomaan, että olet ruma, en ota siitä lainkaan nokkiini. Tai jos joku tulee sanomaan, että oletpas lihava, en ota siitä lainkaan nokkiini. Jos joku tulee sanomaan minulle, että olet kaunis, en ylpisty siitä. Tiedän itse, mikä asioiden laita on, muiden mielipiteet eivät sitä voi muuttaa. 

 

Tässä on linkki dr.philin videoon: 

https://www.youtube.com/watch?v=ZfAqXUkk4ec