sinziana-susa-SNHsMunOPME-unsplash.jpg

Olen lukenut viime keväänä hirvittävän määrän kirjoja. Olen lukenut monia klassikkoteoksia ja myös kirjoja nuorten naisten kommelluksista. Olen löytänyt eteenkin romaanit opiskeluvuosien jälkeen uudelleen. Opiskelujen aikana tuntui, että sopivaa vastapainoa opinnolle ei ollut kirjojen lukeminen vapaa-ajalla, vaan muunlaiset aktiviteetit. Kirjojen jättämiseen vaikutti myös se, että silloinen poikaystäväni onnistui vaikuttamaan minuun. Hänen mielestään elokuvat olivat kirjoja parempia, koska saman informaation saattoi saada elokuvana paljon tiivimmässä muodossa. 

Itse ajattelen nykyään, että romaaneissa on aivan oma hohtonsa. Tuntuu, että kirjojen kautta voi päästä ikään kuin toisen ihmisen pään sisään. Tykkään sellaisista kirjoista, joissa on todella syvällistä pohdintaa, pienistäkin arkipäiväisistä asioista. Kirjojen myötä tuntuu, että oma sosiaalinen älykkyyteni on parantunut. Kirjojen myötä osaan ottaa paremmin muita ihmisiä huomioon, koska osaan katsoa asioita paremmin muiden ihmisten näkökulmasta. 

Ajattelin nyt kirjoittaa muutaman sanasen Henriikka Rönkkösen kolmesta teoksesta, jotka olen lukenut - tai oikeastaan kuunnellut - kuluneen kevään ja kesän aikana. Hän on kirjoittanut kirjat mielikuvituspoikaystävä, bikinirajatapaus ja mää - matka. Ensiksi täytyy sanoa, että kyseisten kirjojen kirjoittaja vaikuttaa todella viehättävältä persoonalta. Hän on tehnyt myös kirjojen lisäksi Youtube-videoita ja materiaalia instagramiin. Vaikka kirjoissa ja videoissa ehkä näkyvin asia on melko ronski huumori, huomaa niistä kuitenkin että niiden takana on viisas ja lämmin sydäminen nainen, joka osaa nauraa itselleen. 

Kirjat ovat erittäin rohkeita ja avoimia. Niissä kuvataan sinkkuelämän käänteitä - aina yksityiskohtia myöten, jopa brutaalistikin, myös eri ruumintoiminnoista kertoen. Koen kirjan tabuja rikkovana ja siinä olevan taustalla rohkea feministinen juonne ja viesti, että myös naisen nautinto on tärkeää seksissä. Kirjoissa näkyy Henriikan tausta  - hän on opiskellut seksuaalineuvojaksi. Kirjoissa nauretaan hyväntahtoisesti kummallisille ajatusmalleille, joita sinkkuna saattaa usein pyörittää mielessään - kuten kysymystä, miksei se vastaa mun viestiin. Henriikan kirjan kautta voikin päästä sinkkunaisen pään sisälle ja lukea, millaisia rallatuksia siellä menee.   

Kirjat ovat myös viihdyttäviä. Niitä lukiessa saa nauraa ääneen ja välillä tuntea myös muita tunteita, kuten myötähäpeää ja empatiaa. Kirjat ovat sopineet mainiosti aurinkoisten kesäpäivien lukemiseksi. Harvoin tulee ostettua kirjoja, mutta nämä kirjat olisin voinut ostaa omaan hyllyyni. Myös ystäväni ovat olleet niistä kiinnostuneita ja olisin hyvin voinut lainata niitä eteenpäin ja lukea itsekin myöhemmin uudelleen. Luulisi, että joihinkin vitseihin kyllästyisi. Yllättävää kyllä, ei niihin kyllästy. Kirjat kestävät useampia lukukertoja. Mikäli aihepiiri kiinnostaa, voin suositella lämpimästi Rönkkösen kirjoja.